In

St. Teresa’s Gardens was built in the early 1950’s in response to the housing needs of the population of Dublin City. The units as designed do not match the current development plan or Building Regulations, or the requirements for modern living and subsequently the Health and Happiness of their inhabitants. The design and layout of the scheme has given rise to anti-social behaviour, along with problems relating to child safety, security, car parking etc.

Dublin City Council has been active over the years in seeking a solution to issues in St. Teresa’s Gardens / Dolphin’s Barn. The redevelopment of St. Teresa’s Gardens was seen as a key element of the plan to address these issues. In order to improve living standards and to encourage active, sociable, meaningful lives to promote good health and well being, Dublin City Council decided to proceed with master planning for the regeneration of St. Teresa’s Garden’s and for the upgrading or rebuilding of the existing social housing on the site.

TOBIN were appointed by Dublin City Council to provide Civil and Structural design services for this regeneration project. The works included the following:

  • The demolition of 3 no. single storey terraced houses on Eugene Street.
  • The closure of the eastern section of Darley’s Terrace including the re-location of the existing ESB substation.
  • The construction of 50 no. new residential units, including balconies / terraces, comprised of 16 no. apartments ranging between 3 – 5 storeys in height and 34 no. terraced houses ranging between 2 – 3 storeys in height.
  • Provision of a new road network comprising an entrance / road from Donore Avenue and a route / entrance from Eugene Street to the application site.
  • All ancillary and associated enabling works.
  • Extension to back gardens on Eugene Street.

The new units are dual aspect and enjoy private, secure front and rear gardens, or private balconies and a shared courtyard in the case of apartments. On the street, parking is provided – approx 59 no. parking spaces. Houses are designed for families with a habitable rooms (living / kitchen / family room) at entrance level with direct access to private back garden, WC / wet room at entrance level, family bathroom and generous circulation / storage. Two no. corner houses have small back gardens; this is compensated for by large balconies with good aspect off the first floor living space – these units are suitable for families with older children. All units are level access to improve accessibility for disabled residents.

The completion of this development ensures that the living standards and amenities available will greatly improve for the residents in the St. Teresa’s Gardens area and will help promote Health and Happiness in the community.

 

 

Start typing and press Enter to search

london gaaalexion